Think big: Upcoming trends in Social Media and Digital Marketing

Dimitris Dimitriadis
8 min readSep 2, 2020

--

Συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Μαρία Ακριβού

Πως πρέπει να προσαρμόσουν την digital στρατηγική τους οι επιχειρήσεις μετά τον κορονοιο και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας?

Μια κρίση που δεν την έχει δει ο πλανήτης, όπως ο covid 19 έφερε μπροστά όλα τα προβλήματα που είχαν οι επιχειρήσεις σε σχέση με την ψηφιακή τους επικοινωνία και φυσικά τις έκανε ευάλωτες. Άρα όλο αυτό που ζούμε τώρα είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν οι επιχειρήσεις ότι από εδώ και πέρα αυτό που πουλάνε είναι εμπιστοσύνη. Όλο το μήνυμα πρέπει να είναι “εμπιστοσύνη”. Για να μείνει, πλέον, κάποιος σε ένα ξενοδοχείο ή να φάει σε μια ταβέρνα που είδε στο Τripadvisor, η εμπιστοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τώρα πια όταν υπάρχει μια υγειονομική απειλή, είναι καταλυτικό η επιχείρηση να επικοινωνεί την εμπιστοσύνη.

Σε επίπεδο επικοινωνίας αυτό που προτείνουμε εμείς στις επιχειρήσεις είναι αλλάζοντας τον ‘τόνο της φωνής’ η ασφάλεια να είναι στην πρώτη γραμμή. Πράγματα που θα μας φαινόταν πολύ αφύσικα σε κάποια άλλη περίπτωση (πχ φωτο με γάντια κ μάσκα), τώρα πρέπει να γίνουν. Διαφορετικά, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε βλέπει την ψηφιακή μας παρουσία να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο ασφαλείς είμαστε.

Η επένδυση στο digital marketing συνιστά μονόδρομο, αφού αποτελεί ένα κανάλι για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επιπλέον νέους πελάτες. Σε ποιο ποσοστό συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων της επιχείρησης;

Πάντα πρέπει να βάζουμε σαν παράγοντα τον τύπο της επιχείρησης. Πχ για ξενοδοχεία εάν πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων είναι από OnLine κρατήσεις και φυσικά το trend είναι όλο και περισσότερες OnLine κρατήσεις, για να μπορεί ο ξενοδόχος να είναι απελευθερωμένος από το «βάρος» των ενδιάμεσων. Αν μιλάμε για καταστήματα λιανικής είδαμε ότι ο κορονοιος έφερε μια ανάπτυξη σε είδη πρώτης ανάγκης που στην Ελλάδα δεν τα είχαμε συνηθίσει. Δηλαδή, το να παραγγείλω τα είδη πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ δεν ήταν στην καθημερινότητα του Έλληνα. Ο Έλληνας ήθελε να πάει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις 200% στα σούπερ μάρκετ, και αντίστοιχα οι πωλήσεις σε άλλα είδη που έπεσαν (πχ ρούχα κοσμήματα παπούτσια), που δεν ήταν είδη πρώτης ανάγκης. Εκεί είδαμε ότι όσο περνούσαμε σε μια κανονικότητα, ο κόσμος ξεκίνησε να κάνει και αυτό που λέμε casual shopping και OnLine και στα μαγαζιά. Αυτό που θέλω να τονίσω σε σχέση με το digital marketing και τις πωλήσεις είναι ότι δεν πρέπει να το βλέπουμε ως εάν κανάλι επικοινωνίας, πρέπει να το βλέπουμε σαν εάν κανάλι συνδεδεμένο με την κερδοφορία μας. Δηλαδή, όσο επενδύω εάν ποσοστό του καθαρου κέρδους σε digital marketing τόσο θα αυξάνει το καθαρό κέρδος μου.

Θεωρείς ότι τα παραδοσιακά μεδια απειλούνται και ποια τα πλεονεκτήματα του να τοποθετηθεί κάποιος διαφημιστικά σε ηλεκτρονικά μέσα έναντι των συμβατικών;

Ο λόγος που μετακυλίεται το budget από τα παραδοσιακά μέσα , όπως το έντυπο ή η τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά όπως στο youtube δεν είναι ότι έχουν πρόβλημα η περνάνε κάποια κρίση. Είναι ότι δεν μπόρεσαν να μετασχηματιστούν ψηφιακά. Άρα εάν παραδοσιακό μέσο που είχε μια καλή βάση και που μετασχηματίστηκε και έχει OnLine outlets αντίστοιχα. Από την άλλη δεν ήταν και δεν είναι μετρήσιμα και η τηλεόραση και το ραδιόφωνο και το κομμάτι του εντύπου, στο μέτρο του δυνατού που είναι εάν ψηφιακό κανάλι.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις στο διαδίκτυο;

Τα λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις στο διαδίκτυο είναι 3 και σημαντικά:

1. Το να μπαίνουν και υιοθετούν μέσο χωρίς να ξεκινήσουν να ακούν. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις να υιοθετείς εάν μέσο ξεκινώντας να ακούσεις πρώτα. Δηλαδή μπαίνουμε στο Facebook, μπαίνουμε στο Instagram, ξεκινάμε ένα Twitter account, πρώτα να ακούς την αγορά, τον ανταγωνισμό, να δω τι γίνεται και μετα να ξεκινήσω να κάνω διάλογο, να χτίσω μια κοινότητα. Δεν μπορώ να μπω με την λογική του τελάλη που ήρθα να σας πω και εγώ τι κάνω σε εάν οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο. Πρέπει να έχω πάντα στο μυαλό μου ότι μιλάω σε ανθρώπους, δεν φτιάχνω μια έντυπη διαφήμιση που θα την δουν σε εάν μέσο μιλάω απευθείας σε ανθρώπους. Είναι μια one to on επικοινωνία. Δηλαδή, ποτέ άλλοτε δεν μπορούσε ένας καταναλωτής να στείλει ένα μήνυμα από το κινητό του στα ‘κεντρικά’ μιας επιχείρησης, ή να έχουν μια κρίση σε μια μεγάλη η μικρή εταιρεία γιατί το προϊόν τους δεν ήταν αυτό που υποσχέθηκαν. Ποτέ άλλοτε τα reviews και η γνώμη του κόσμου δεν έπαιζε ρόλο στις αγορές. Άρα πρώτο λάθος είναι μπαίνω χωρίς να ακούσω.

2. Να έχω πάρα πολύ διαφημιστικό ή πωλησιακο περιεχόμενο χωρίς να δίνω αξία

3. Το τρίτο λάθος που το βλέπω να συμβαίνει και σε πολύ μεγάλες εταιρίες είναι ο τόνος φωνής. Δηλαδή έχουμε εταιρείες που είχαν μάθει να ‘φωνάζουν’ σε άλλα μέσα στην τηλεόραση στο ραδιόφωνο και παίρνουν αυτό τον τόνο και τον υιοθετούν στο Instagram που ξενίζει. Άρα παίρνω τον τόνο φωνής μου και τον προσαρμόζω στο μήνυμα και το μέσο. Δεν πάω one size fits all , ένα τόνο φωνής ίδιο πράγμα παντού.

Έστω λοιπόν ότι έχουμε πρωτογενές και ποιοτικό περιεχόμενο που είναι το ζητούμενο, κάποιος μπορεί να πει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο αλγόριθμος. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε σωστές παραμέτρους για να είμαστε σίγουροι ότι η διαφήμιση να σερβιριστεί στο σωστό κοινό και δεν θα χαθεί το budget που έχουμε;

Η επιχείρηση δεν θα έπρεπε να προβληματίζεται στη αρχή τι θα κάνει ο αλγόριθμος στην επικοινωνία ή στο περιεχόμενο της. Πρώτα πρέπει να βάλει την αξία , έχω σωστό και ουσιαστικό περιεχόμενο, που δίνει αξία και μετρά πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον ειδικό, ο οποίος μπορεί να στήσει σωστά διαφημίσεις. Εννοείται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κουβέντα σχετικά με το οργανικό περιεχόμενο και με τον τρόπο που φτάνει στον τελικό καταναλωτή. Το οργανικό είναι το πάντα το ‘αδικημένο’ περιεχόμενο. Αν μια επιχείρηση δεν βάλει budget για να προωθήσει το πρωτογενές περιεχόμενο τότε αυτό δεν φτάνει σε όλους όσους έπρεπε να φτάσει. Αν δίνει αξία και κάνει σωστή διαφήμιση αυτό το περιεχόμενο θα φτάσει στον καταναλωτή και θα πάρει πίσω την αξία που επένδυσε.

Ποια θεωρείς ότι είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα πιο αποτελεσματικά και τα πιο value for money social media για να διαφημιστεί κανείς και πως να επιμερίσουμε το Budget μας έτσι ώστε να το ξοδέψουμε σοφά;

Η διαφήμιση στα Social networks μας έχει δώσει πάρα πολύ σημαντικό συστατικό. Την στόχευση πέρα από δημογραφικά. Ανάλογα με κοινό και τον τύπο της επιχείρησης μπορούμε να στοχεύουμε ειδικότερα ενδιαφέροντα, τα οποία ξεπερνούν το είμαι πχ μητέρα, με εάν παιδί παντρεμένη που μου αρέσουν τα παιδικά καθισματάκια. Μπορούμε να πάμε και να στοχεύουμε αν της αρέσει ο ανταγωνισμός, αν έχει αγοράσει από τον ανταγωνισμό και να στοχεύουμε περισσότερες αγοραστικές συνήθειες. Στην Αμερική μπορούμε να στοχεύουμε ακόμη και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις. Στην Ευρώπη λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται κάτι τέτοιο. Τα Social media στις εξαιρετικές διαφημιστικές πλατφόρμες μπορούμε να φτιάξουμε την buyer persona, δηλαδή τον ιδανικό αγοραστή και να μιλάμε ακριβώς σε αυτόν.

Δώσε μας κάποια tips που μπορούν να συμβάλλουν στο να αυξήσει μια επιχείρηση το brand awareness και πωλήσεις της;

σε ότι έχει να κάνει με το Βrand awareness εάν πρώτο tip είναι 20% από το καθαρό κέρδος να το επενδύει σε διαφημίσεις visibility, δηλαδή να βγάζει μπροστά το brand και την αξία που δίνει στον καταναλωτή. Μια κουβέντα που κάνω εδώ και δυο χρόνια είναι υιοθετήστε το Τiktok. Που κάποιοι λένε “μα μπήκα στο Τiktok και βλέπω μόνο εφήβους να χορεύουν και τι δουλειά έχω εκεί”. Το Τiktok εδώ και 2 χρόνια είναι σε μια κάθετη άνοδο. Ανεβαίνει. Μιλάμε για πάνω από 1,5δις χρήστες ήδη, που είναι εάν τεράστιο νούμερο και φυσικά μιλάμε και για εάν ιδιαίτερο δημογραφικό teenagers, Gen z , 8–14 ετών , και σιγά σιγά είδαμε τους baby boomers και 30αρηδες να μπαίνουν μέσα στην καραντίνα από πλήξη. Δεν είναι Business oriented. Από την άλλη όμως αν είσαι μια επιχείρηση στην εστίαση, καλλυντικά fast consumer goods, αν είσαι οπουδήποτε και θέλεις εάν νεανικό κοινό είναι ανοησία να μην μπεις τώρα που η πλατφόρμα ανεβαίνει. Η οργανική της απήχηση, δηλαδή τα δωρεάν μάτια που σε βλέπουν είναι ακόμα φτηνά. Η πλατφόρμα διαφημίσεων τώρα ωριμάζει. Προσπαθεί να κοιτάξει να δει τι έχουν κάνει οι άλλες ώριμες πλατφόρμες όπως Facebook, snapchat και να δει τι έκαναν εκείνοι καλά και να το εφαρμόσει και εκείνο. Και φυσικά ωριμάζει και μια καινούργια γενιά influenceres πολύ διαφορετική από το στυλιζαρισμένο στυλ του Instagram. Αν πάμε να κρίνουμε τα Social media με όρους αγοραστικής δύναμης όταν ξεκίνησε το Facebook πριν 15 χρόνια και συζητάμε με τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να είσαι εκεί γιατί το Facebook δυναμώνει, η απάντηση πολλών επιχειρηματιών ήταν: “το Facebook είναι για να βρίσκεις γκόμενα!”, και τους απαντούσα “ναι άλλα θα μεγαλώσει θα μπει ο κόσμος”. Αυτοί που τότε έπραξαν σοφά, κέρδισαν από αυτό που λέμε μεγάλη οργανική απήχηση.

Οι επαγγελματικές σελίδες στο LinkedIn αποδίδουν;

Το LinkedIn είναι εάν προσωποπαγές μέσο. Δηλαδή η επιχειρηματική σελίδα που έχει κάποιος έχει νόημα για μια μεγάλη επιχείρηση σε επίπεδο HR. Δηλαδή να προσελκύσει το σωστό κόσμο για να προσλάβει τα ταλέντα, άλλα υπάρχει και εάν μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με το να βγει προς τα έξω το Authority και το know how CEO CTO η όποιου έχει αξία σε επίπεδο μέσα στην επιχείρηση. Άρα αν μου έλεγες το LinkedIn φέρνει λοιπόν αξία θα σου έλεγα μεγάλη. Αλλά πρέπει η επιχειρηματική σελίδα να λειτουργεί για το HR και το προσωπικό προφίλ του CEO, του διευθύνοντα συμβούλου και όλων των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά της επιχείρησης να είναι ουσιαστικό πχ να γράφουν άρθρα, να κάνουν σχόλια κτλ.

Πως μπορεί η επαυξημένη πραγματικότητα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να περάσουν στην επόμενη μέρα των Social networks;

Η επαυξημένη πραγματικότητα και γενικά όλες οι τεχνολογίες όπως το virtual & mixed reality ακούγονται λίγο εξωτικές άλλα φέρνουν μια χρηστικότητα που πχ να μπορώ ανοίγοντας την κάμερα μου μπορώ να δοκιμάσω μακιγιάζ, γυαλιά , παπούτσια χωρίς να πάω στο κατάστημα με την επαυξημένη πραγματικότητα δίνουν στις επιχειρήσεις εάν προβάδισμα χρησιμοποιώντας μια δοκιμασμένη τεχνολογία. Είναι πιο εύκολο να δοκιμάσεις γυαλιά αν τα βρεις σε εάν φίλτρο στο Instagram ή βλέποντας μια διαφήμιση στο Facebook μπορείς ανοίγοντας την κάμερα να δοκιμάσεις ρούχα θα το κάνεις γιατί γλιτώνεις χρόνο, χρήμα και φέρνεις εάν προϊοντικό μέσο στην καθημερινότητα σου μέσα από κάτι που το εμπιστεύεσαι που είναι το κινητό σου. Άρα το να γλιτώσω το χρόνο και να δοκιμάσω στο χρόνο που θα έκανα χαβαλέ με τους φίλους μου ένα φίλτρο με διαφορά γυαλιά και στο τέλος που θα μου πει η φίλη στην βιντεοκλιση ότι σου πάει να κάνω Buy now , στην ουσία έχω καταργήσει σχεδόν όλο το κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας και να τα πάρω στην πόρτα μου. Πολύ σύντομα θα λανσαριστεί το Facebook horizon είναι το virual reality η παιδική χαρά του Μark Ζuckenberg, σε Oculus west που είναι μια μάσκα και εμβυθίζομαι σε μια άλλη πραγματικότητα. Δεν έχω επαφή με την κανονικότητα. Έχω επαφή μόνο με το virtyal reality.

Θεωρείς ότι το virtual reality θα είναι το μέλλον των συναντήσεων και των events;

Δεν μπορεί οποιοδήποτε virtual ή το όποιο virtual outlet πχ Slack, Zoom meetings δεν μπορεί να αντικαταστήσει το hallway track, δηλαδή τα πηγαδάκια των συναντήσεων κατά την διάρκεια ή στα break των ομιλιών. Άρα το virtual reality μπορεί να αντικαταστήσει πάρα πολλά άλλα όχι την φυσική παρουσία. Αυτό που προβλέπω είναι ότι θα έρθει η εικονική πραγματικότητα να συμπληρώσει την πραγματικότητα. Δηλαδή θα μπορώ να έχω εάν δια ζώσης συνέδριο με λιγότερο κόσμο σε έναν ωραίο προορισμό και θα μπορώ να έχω και 10 keynotes με φθηνότερο εισιτήριο virtual. Άρα έχω εάν ακριβό εισιτήριο και τον κόσμο να ταξιδεύει σε εάν συνέδριο και έχω εάν φθηνότερο εισιτήριο για εάν virtual. Σίγουρα θα υπάρχει εάν hybrid μοντέλο που θα τα συνδυάζει αυτά.

--

--

Dimitris Dimitriadis
Dimitris Dimitriadis

Written by Dimitris Dimitriadis

👩‍🚀 Digital Futurist 📢 International Speaker 🎙 Social Media Podcaster