Κάποιες…προβλέψεις για τον Digital κόσμο το 2020!

Dimitris Dimitriadis
4 min readDec 31, 2019

--

Τα τελευταία χρόνια (βλ. 2018, 2019) την πρώτη μέρα του νέου έτους δημοσιεύω ένα άρθρο με προβλέψεις για το μέλλον του ψηφιακού marketing αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα. Πολλές από αυτές έχουν επαληθευτεί, άλλες όχι (καταραμένο Twitter…θα κλείσεις που θα πάει…) έτσι και σήμερα την πρώτη μέρα του 2020 πάμε να δούμε τι έρχεται και τι θα επικρατήσει στο digital marketing αυτή τη χρονιά.

R.I.P. Sales Funnel, Embrace Always Οn-Digital Touchpoints Journey

Ο άνθρωπος που μας εμπιστεύεται και “καταναλώνει” το περιεχόμενό μας, κάνει ένα σχόλιο, αγοράζει τα προϊόντα μας online κτλ, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν το κάνει γραμμικά. Από την στιγμή που θα μας ανακαλύψει, μέχρι τη στιγμή που θα βάλει την πρώτη παραγγελία, έως την στιγμή που θα μας συστήσει σε ένα φίλο, έχει κάνει αέναες ψηφιακές επαφές με το δικό μας αλλά και τα brands των ανταγωνιστών μας. Αυτό το ταξίδι το ονομάζω στις ομιλίες μου “Always Οn -Digital Touchpoint Journey” και το απεικονίζω με το σήμα του απείρου ∞, λόγω της συνεχούς ανατροφοδότησης του κοινού σε όλα τα σημεία του ταξιδιού. Όσο λοιπόν τα μέσα γίνονται περισσότερα, η διάσπαση προσοχής θερίζει (8sec. στους ενήλικες) θα πρέπει το 2020 να ξεχάσουμε το παρωχημένο sales funnel και τα “χωνιά” και να καταλάβουμε την αξία των always on ψηφιακών επαφών.

Εφήμερο περιεχόμενο

Το TikTok θα γίνει μέρος της στρατηγικής πολλών mainstream brands. Με 500 εκατομμύρια monthly active users (Ιούνιος 2018), που τώρα αγγίζουν τα 780 εκατομμύρια, το 2020 θα δείξει ότι το εφήμερο περιεχόμενο δεν είναι απλά ένα trend, αλλά μια στρατηγική περιεχομένου που δίνει αξία.

Επιτέλους Augmented Reality… σοβαρά αυτή τη φορά

Αν διαβάσατε κάποιο άρθρο μου τα προηγούμενα χρόνια, ή έχετε δει ομιλίες μου, πάντα λέω πόσα κοντά μας είναι η επαυξημένη πραγματικότητα και πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με αυτή. Δεν αναφέρομαι φυσικά στα φίλτρα κουνελάκια και τους εμετούς rainbow που έχουμε στις οθόνες των smartphones μας… Στο τέλος του 2020 θα δούμε ένα πρώτο demo από τα γυαλιά του Facebook, ίσως κάποια leaks από την αντίστοιχη συσκευή της Apple ή της Snap Inc που ελπίζουμε να το κάνει ταχύτερα από όλους και φυσικά μεγαλύτερη χρήση του Spark Studio για αυτά τα “γυαλιά” από ανεξάρτητους δημιουργούς.

Κάνοντας πραγματικά βήματα στην εικονική πραγματικότητα

Το 2019 είδαμε από την Oculus (το Facebook δλδ) να ανακοινώνει ότι με τη νέα συσκευή της , Oculus Quest, μπορεί να ανιχνεύσει τα χέρια του χρήστη χωρίς πρόσθετο hardware. Αυτό απελευθερώνει τον χρήστη από τα χειριστήρια και τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη εμβύθιση στην εικονική πραγματικότητα (immersiveness που λέμε και στο χωριό μου, το ΣαλόνικονΒάλευ). Σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Facebook Horizon του εικονικού κόσμου (έπαιζες Second Life μικρός ?) που έφτιαξε το Facebook και θα είναι στην διάθεση μας για εξερεύνηση από την άνοιξη του 2020, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα δούμε το 1% των χρηστών εικονικής πραγματικότητας να γίνεται τουλάχιστον 5% με την έναρξη του Horizon.

Όλοι θέλουν να γίνουν τράπεζα

Μπορεί το Facebook Libra να έχει τα θέματα του, την ίδια ώρα όμως η Google κάνει βήματα στα κρυπτονομίσματα, έτσι θα δούμε σίγουρα μια σοβαρή προσπάθεια mainstream crypto currency στην αγορά το 2020.

Επίσης ελπίζω ότι σύντομα το Facebook Pay θα ανοίξει και στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Τεχνητή Νοημοσύνη… αλλά για διαφημίσεις

Ένα από τα πρώτα πεδία που θα εφαρμόζεται όλο και περισσότερο το 2020 η AI είναι οι διαφημίσεις PPC. Ένα πεδίο που το να μιμηθείς τις ανθρώπινες αποφάσεις δεν είναι ακριβώς το σωστό, είναι πεδίο δόξης λαμπρό όμως για την τεχνητή νοημοσύνη. Θα δούμε εργαλεία μηχανικής μάθησης να προβλέπουν το CTR, αλγόριθμους βασισμένους σε ιστορικά δεδομένα να μας δίνουν το καλύτερο bid πριν ξεκινήσουμε μια καμπάνια και τέλος θα μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις μετατροπές.

Το 2020 καλό είναι το video να το έχεις… μακρύτερο

Όλες οι έρευνες λένε ότι το “παράθυρο προσοχής” όλο και μικραίνει , η πράξη έχει δείξει ότι αν ένα brand επενδύσει σοβαρά στα long format videos θα κερδίσει την προσοχή του κοινού. Παραδείγματα όπως το RoboGirl της Cosmote ή πιο global τα docuseries της Patagonia το αποδεικνύουν. Μεγαλύτερα και ουσιαστικά videos λοιπόν για το 2020.

Πολιτικές διαφημίσεις το ‘20… δύσκολα

Το 2019 στην Ελλάδα ήταν ένα έτος εκλογών. Αλλά στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, έγινε ένας χαμός με τις social media πλατφόρμες να αποκηρύσσουν η μια μετά την άλλη τις πολιτικές διαφημίσεις. Αν είστε λοιπόν πολιτικός ή σκέφτεστε πολιτική καριέρα, οι digital διαφημίσεις θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη, οφλάιν συμβουλή, σφίξτε κανένα παραπάνω χέρι στο καφενείο.

Το κίνημα του #DigitalDetox

Η συνειδητοποίηση του αντίκτυπου των social media στην ψυχική μας υγεία αυξάνεται, οι πλατφόρμες αλλάζουν την προσέγγισή τους, (λέγε με Facebook Groups) κάνουν τις κοινότητες τους φιλικότερες και λιγότερο τοξικές. Οι άνθρωποι έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η “digital ζωή” τους επηρεάζει την ψυχική τους υγεία και μειώνουν τις ώρες που είναι online. Αυτό για εσένα αγαπημένε marketeer σημαίνει ουσιαστικότερο περιεχόμενο με τον άνθρωπο και τα πραγματικά του “θέλω” στο κέντρο των digital marketing αποφάσεων.

Το 2020 είναι η χρονιά για νέο StoryTelling

Κάνε τη χρονιά που έρχεται μια χρονιά γεμάτη υπέροχες ιστορίες! Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή που έχουμε τρομερές τεχνολογικές δυνατότητες για να αγγίξουμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας… Καλή Χρονιά με υπέροχες ιστορίες!

Αν θέλεις να μάθεις το μέλλον του digital marketing κάνε like στην σελίδα μου, άκουσε τις ομιλίες μου στο youtube, τα podcasts στο IGTV και στο SoundCloud, ακολούθησέ με στο TikTok και διάβασε τα άρθρα μου εδώ.

--

--

Dimitris Dimitriadis

👩‍🚀 Digital Futurist 📢 International Speaker 🎙 Social Media Podcaster